نشست خبری طرحهای تحقیقاتی مرکز تحقیقات سرطان مورخ 1402/06/29
نشست خبری طرحهای تحقیقاتی مرکز تحقیقات سرطان مورخ 1402/06/29

1)در خدمت جناب آقای دکتر خدام ، فلوشیپ جراحی بیماری های پستان هستیم و مصاحبه ای با ایشان در مورد طرح تحقیقاتی «بررسی تاثیر مدت زمان درمان هورمونی بر میزان عود لوکال در مبتلایان به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز تحقیقات سرطان شهید بهشتی در سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۵ » که در مرکز تحقیقات سرطان انجام داده اند و به اتمام رسیده است ، داشته ایم .جناب آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که برای مصاحبه اختصاص داده اید ، لطفا در مورد طرح تحقیقاتی خود توضیح دهید ؟
طرح ما در واقع مقایسه تاثیر مدت زمان درمان هورمونی با استفاده از اگزمستان، تاموکسیفن و لتروزول بر عود لوکال و موضعی سرطان پستان ظرف مدت 25 سال از سال 1370 الی 1395 می باشد. در حقیقت این مطالعه موارد گذشته نگر اثرات طولانی مدت رژیم های مختلف درمان هورمونی را بر مرگ و میر، عود موضعی و متاستاز در بیماران مبتلا به سرطان پستان بررسی می کند.
دادههای مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سوابق 2262 بیمار مبتلا به سرطان پستان تایید شده از نظر بافت شناسی، با میانگین پیگیری 25 سال، گنجانده شد. ما دادههای بیمار، از جمله ویژگیهای تومور و روشهای درمان، و جزئیات درمان غدد درونریز را جمعآوری کردیم و تجزیه و تحلیلهای آماری را برای ارزیابی ارتباط نتیجه با درمان انجام دادیم.
میانگین سنی بیماران 45/49 سال و 1/99 درصد زن بودند. میانگین اندازه تومور 2.8 سانتی متر با نرخ مرگ و میر 12.3 درصد بود. کارسینوم مجرای مهاجم (7/68 درصد) شایع ترین نوع تومور بود. بیان مثبت گیرنده 2 فاکتور رشد اپیدرمی انسانی، گیرنده پروژسترون و گیرنده استروژن به ترتیب در 70.6%، 71.8% و 17.7% بیماران مشاهده شد. تاموکسیفن به 1700 بیمار، لتروزول به 715 بیمار و اگزمستان به 540 بیمار با میانگین طول مدت درمان غدد درون ریز 5.2 سال تجویز شده بود. عود موضعی در 10.5 درصد از بیماران رخ داد که شایع ترین محل ها استخوان (27.4 درصد)، کبد (18.2 درصد)، ریه (15.9 درصد) و محل اولیه تومور (13.6 درصد) بود. مدت زمان درمان با لتروزول (001/0 p) و درگیری غدد لنفاوی (028/0(p = متغیرهای پیشبینیکننده مستقل برای عود موضعی، با درمان طولانیتر لتروزول با عود کمتر بودند.
در نتیجه، این مطالعه توصیفی گذشته نگر 25 ساله بینش هایی را در مورد تأثیرات طولانی مدت پروتکل های مختلف درمان هورمونی بر میزان مرگ و میر، عود موضعی و متاستاز افراد مبتلا به سرطان پستان ارائه می دهد. نتایج بر اهمیت در نظر گرفتن ویژگیهای تومور، از جمله بیان ER، درگیری غدد لنفاوی، و مدت درمان، در فرآیند انتخاب درمان تاکید میکند. این مطالعه از طریق ارائه بینش های مبتنی بر شواهد، کمک ارزشمندی به پیشرفت استراتژی های درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان پستان می کند.
2)در خدمت جناب آقای دکتر یوسفی فلوشیپ جراحی سرطان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی «بررسی واکنش آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما با بافت های پستان سرطانی و سالم انسان به روش ایمنوهیستوشیمی» که در مرکز تحقیقات سرطان انجام داده اند و به اتمام رسیده است داشته ایم . آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
با سلام و وقت بخیر خدمت شما در این طرح، ابتدا از نمونه برداری از بافت سالم و توموری از بیماران مبتلاء به سرطان پستان بیماران در حین عمل جراحی انجام شد. از نمونه های موردنظر بلوک های پارافینه تهیه شد و واکنش پذیری آنتی بادی ضد توکسوپلاسما گوندی با بافت های توموری بررسی شد. به صورت جالب، در بررسبی با تست های IHC، آنتی بادی بدست آمده علیه انگل توکسوپلاسما گوندی با بافت سرطانی واکنش نشان می داد در حالی که واکنشی با بافت سالم نداشت. این نتایج نشان می دهد که احتمالا سرطان پستان آنتی ژن های مشترکی با انگل توسکو پلاسما دارد.
در واقع نتیجه ای که از این طرح تحقیقاتی می توان گرفت چیست واین طرح در زمینه پزشکی چه دستاوردی دارد ؟
در واقع این نتایج این تحقیق میتواند در آینده هم برای تشخیص و هم درمان سرطان پستان بکار رود. فعلا تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام هستیم و امیدوارم که ماحصل این طرح های تحقیقاتی زمینه ساز طرحی بزگ تر با هدف ایمونوتراپی سرطان گردد.
3)در خدمت جناب آقای دکتر یوسفی فلوشیپ جراحی سرطان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی «بررسی ارزش سیستم لنفاتیک در گسترش سرطان پستان در موشهای بالب سی » که در مرکز تحقیقات سرطان انجام داده اند و به اتمام رسیده است داشته ایم .
آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
در این طرح بعد از آن که سلولهای سرطانی به پای موشها تزریق شد و مسیر لنفاتیک با استفاده از متین بلو مشخص گردید. موش ها در گروه های مختلف تقسیم شده و در زمان های مختلف جراحی تومور، برداشتن لنف نود و یا هر دو بر روی آنها انجام شد. نهایتا نتایج برای تعیین زمان مناسب لنف نود دایسکشن و یا برداشتن تومور مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته های مطالعه ما نشان داد که بهترین درمان برای سرطان ابتدا برداشتن تومور اولیه است و سپس لنف دایسکشن در صورتی که مثبت باشد. در حقیقت اگر غدد لنفاوی عاری از تومور باشند برداشتن آنها سودی برای موش ها ندارد و برای بقا موش تاثیری نداشته است.
4)در خدمت جناب آقای دکتر سراج ، فلوشیپ جراحی سرطان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی « بررسی پاسخهای سیستم امپدانس متری Real-time تک سوزنه جهت تمایز لنف نودهای سر و گردن از نظر درگیری به سلولهای سرطانی حین عمل جراحی سرطان تیروئید»انجام داده ایم . آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
در این طرح پرونده بیمارانی که به علت سرطان تیروئید متاستاتیک عمل شده اند بررسی شد و غدد مثبت و منفی آنها بررسی شدند و بیماران که دارای عود بوده اند بررسی شده اند و تعداد غدد مثبت و منفی خارج شده بیماران و عود سرطان تیروئید مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که تعداد غدد لنفاوی مثبت خارج شده مسلما با عود سرطان تیروئید به دنبال توتال تیروئیدکتمی رابطه معناداری دارد.
5)در خدمت جناب آقای دکتر سراج ، فلوشیپ جراحی سرطان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی« بررسی ارتباط بین ادم لنفاوی و تعداد غدد لنفاوی آگزیلاری خارج شده در بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان در زنان با سرطان پستان» انجام داده ایم . آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
معمولا در بررسی غدد لنفاوی نگهبان در بیماران مبتلا به سرطان پستان یک تا 3 عدد غدد لنفاوی نگهبان باید از بدن بیمار خارج شود ولی ممکن است به صورت ناخواسته تعداد بیشتری خارج شود و ما در این پژوهش این مورد را بررسی کرده ایم که آیا خارج کردن تعداد غدد لنفاوی بیشتر ارتباطی با لنف ادم به دنبال سنتینل لنف نود وجود دارد یا خیر ؟
جناب آقای دکتر این تحقیق چه دستاوردی داشته است ؟
نتیجه ای که در این پژوهش حاصل شد این بوده است که به دنبال بررسی 150 بیمار، تعداد غدد لنفاوی خارج شده در سنتینل لنف نود بیوپسی هر چه بیشتر باشد با ایجاد ادم لنفاوی بعد از عمل جراحی سرطان پستان بیشتر خواهد بود.
6) در خدمت سرکار خانم دکتر غلامعلی زاده دکترای علوم تغذیه هستیم و مصاحبه ای با ایشان در مورد طرح تحقیقاتی « بررسی تاثیرات متقابل دریافت رژیم غذایی و ژنوتیپ ژن FTO بر ابتلا به سرطان کولورکتال»که به اتمام رسیده است داریم ، خانم دکترضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
موضوع مورد مطالعه ما یک مطالعه کیس کنترل است که روی 450 نفر انجام شد که از بین این افراد 150 نفر بیمار که 6 ماه از تشخیص سرطان کولورکتال کنسر آنها گذشته بود و 300 فرد سالم بوده اند و از این افراد نمونه خون گرفته شد. آزمایشات ژنتیک انجام شد و رژیم غذایی آنها بررسی شد و در نهایت نتایج مطالعه نشان داد که افرادی که ژنوتیپ TT دارند که یک ژنوتیپ وال تایپ برای FTA است خطر بالاتری برای سرطان کولورکتال در آنها دیده می شود و این افراد دریافت چربی و ویتامین C و ویتامین B بالاتری دارند و بتاکارون و ویتامین E در آنها پایین تر است از طرفی افرادی که ژنوتیپ AAو AT داشته اند مقادیر بالاتری کلون و بتاکارون را داشته اند. در واقع این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ FAT می تواند نقش مهمی در تاثیر رژیم بر روی سرطان کولورکتال ایفا کند و در واقع برخی مواد مغذی مثل ویتامین C و3 B می توانند ریسک فاکتور باشند و برخی دیگر مانند B1 و E می توانند پروکتیک باشند و این تنها در شرایطی است که فرد عامل خطر را نداشته باشد.
7)در خدمت جناب آقای دکتر ابوالفضل اکبری هستیم و مصاحبه ای با ایشان در مورد طرح تحقیقاتی «استفاده از تکنیک Real-time PCR جهت ارزیابی بیان RNA های غیرکدکننده مرتبط با سرطان LncRNA-CCAT1, LncRNA-XIST, LncRNA-HOTTIP در نمونههای پلاکت بیماران سرطان روده بزرگ و پتانسیل آنها به عنوان بیومارکرهای تشخیص بیماری » که در مرکز تحقیقات سرطان انجام داده اند و به اتمام رسیده است، داشته ایم .جناب آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که برای مصاحبه اختصاص داده اید، لطفا در مورد طرح تحقیقاتی خود توضیح دهید؟
ما در این طرح پژوهشی 75 بیمار و 42 فرد سالم را مورد بررسی قرار داده ایم. به طور خلاصه، بعد از گرفتن نمونه خون از بیماران، پلاکت آنها را طبق پروتکل مشخص شده ای که داشته ایم جدا کرده ایم و با استفاده از کیت استخراج RNA، RNA ها را از پلاکت ها جدا کرده ایم و سپس از RNA و cDNA ساخته ایم و cDNA را با استفاده از Real-Time PCR تکثیر داده ایم و بیان LncRNA های هدف را مورد ارزیابی قرار داده ایم. نتایج ما نشان داد که دوتا از LncRNA ها یعنیLncRNA-CCAT1 و LncRNA-HOTTIP تغییرات معنا داری را در بیماران با سرطان کولون نشان می دهند. بنابراین احتمالا با مطالعات بیشتر بشوددر آینده از این بیوماکرها برای، تشخیص، و بررسی پیش آگهی بیماری بهره برد.
8)در خدمت خانم دکتر عطیه اکبری هستیم و مصاحبه ای با ایشان در مورد طرح تحقیقاتی« تعیین روند بروز، و میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان سرویکس در ایران در سالهای 1389 – 1393» انجام داده ایم .خانم دکتر ضمن تشکر از وقتی که برای مصاحبه اختصاص داده اید ، لطفا در مورد طرح تحقیقاتی خود توضیح دهید ؟
مطالعهای که ما انجا دادهایم با عنوان « تعیین روند بروز، و میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان سرویکس در ایران در سالهای 1389 – 1393» است. سرطان سرویکس سومین سرطان شایع در دنیا و همچنین چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان است و میزان بروز آن ارتباط مستقیمی با ویروس HPV دارد. در کشور ما میزان بروز سرطان سرویکس مانند سایر کشور های مسلمان پایین است و یازدهمین رده را در سرطان ها به خود اختصاص داده است. در این مطالعه ما میزان بروز، و بقا بیماران مبتلاء به سرطان سرویکس و علت بروز پایین این سرطان را در کشورمان بر اساس داده های ملی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بررسی کرده ایم . این مطالعه یک مطالعه کوهورت گذشته نگر است که از سال 2008 تا سال 2014 بوده است، از بین 5304 بیمار شناسایی شده و مبتلا به سرطان سرویکس که میانگین سنی آنها 51 سال بوده است 91/65 درصد زنده بوده اند و بقای 5 ساله آنها 58 درصد و بقای 10 ساله آنها 50 درصد بوده است. تفاوتی بین دو نوع پاتولوژی شایع سرطان سرویکس یعنی اسکواموس سل کارسینوما و ادنوکارسینوما در افراد جوان وجود نداشت اما در افراد مسن در مطالعه دیده شد که بقای مبتلایان به HCC بیشتر بود و می توان نتیجه گیری کرد که میزان بقا سرطان سرویکس در ایران همانند سایر کشور های مسلمان نسبت به سایر کشور ها غربی پایین تراست و عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، سنتها و باور های دینی در بروز سرطان سرویکس می تواند موثر باشد.
9)در خدمت خانم دکتر رسولی هستیم و مصاحبهای با ایشان در مورد طرح تحقیقاتی« بررسی موانع بکارگیری طب مکمل و سنتی از دیدگاه ارایه دهندگان مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان: مطالعه ترکیبی» داشته ایم.خانم دکتر ضمن تشکر از وقتی که برای مصاحبه اختصاص داده اید ، لطفا در مورد طرح تحقیقاتی خود توضیح دهید؟
در خصوص طرح پژوهشی با عنوان « بررسی موانع بکارگیری طب مکمل و سنتی از دیدگاه ارایه دهندگان مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان: مطالعه ترکیبی»، این پژوهش یک پژوهش ترکیبی است و با توجه به این که رشد سرطان در کشور دارای روند رو به رشد است توجه به یکسری از روش های سنتی و مکمل و جایگزین در بین بیماران افزایش پیدا کرده است طب مکمل همانطور که که دارای مزایا می باشد ممکن است دارای یک سری مضرات هم برای بیماران مبتلا به سرطان دارد .
سرکار خانم دکتر رسولی از این مطالعه پژوهشی چه نتیجه ای می توان گرفت ؟
بعد از انجام این طرح پژوهشی می توان نتیجه گرفت که اگر چه بیماران از این روش استفاده می کنند اما چالش های بسیاری برای استفاده از این روش درمانی وجود دارد.
10) در خدمت جناب آقای دکترمرادیان فلوشیپ جراحی سرطان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی« بررسی توصیفی بیماران با سرطان مری درمان شده با روش ترانس هیاتال ازوفاژکتومی به روش اورینگر در طول سالهای 1369 الی 1394 در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» انجام داده ایم . آقای دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
پژوهشی که ما انجام داده ایم در مورد آنالیز عمل جراحی اورینگر در واقع یک تکنیک ترانس هیاتال فاژکتومی هست که معتقدیم این تکنیک با وجود همه عوارضی که دارد ولی هنوز هم در بیماران مبتلا به سرطان بسیار خوب عمل می کند. اما ممکن است بیمار را دچار مشکلاتی کند، بنابراین تکنیک های دیگری نیز وجود دارند و بسیار مفصل تر هستند و باعث باز شدن قفسه سینه در بیمار می شوند. اما این تکنیک که طی یک مطالعه 25 ساله در بیماران مراجعه کننده به مرکز تحقیقات سرطان می باشد نشان داد که علی رغم عوارض احتمالی که حین عمل یا بعد از عمل دارند ولی هنوز تکنیک پذیرفته شدهای است ودر مقابل سایر تکنیک ها می تواند نتایج قابل قبولی را در پی داشته باشد.
11)در خدمت سرکار خانم دکتر عباسوندی فلوشیپ جراحی بیماری های پستان هستیم و با ایشان مصاحبه ای در مورد طرح تحقیقاتی« بررسی امکان تاثیر روش Electrostatic Therapy در درمان تومورهای سرطانی بدون ایجاد عوارض جانبی روی بافتهای سالم»که در مرکز تحقیقات سرطان انجام شده است و به اتمام رسیده است ، انجام داده ایم . خانم دکتر ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار داده اید لطفا کمی در مورد این طرح تحقیقاتی توضیح دهید ؟
در این پروژه ما از خواص بیو الکتریکی و الکتریکی کلیه سلول ها و اختلال رفتار سلول های کنسر در مقایسه با سلول های نرمال برای از بین بردن قابلیت حیات سلول سرطانی استفاده کرده ایم. با علم به این که این بار الکتریکی سطح خارجی سلول ها بیشتر بار منفی بوده است و در نتیجه با القا بار مثبت به سلول های سرطانی اتچمنت سلول های بدخیم ماتریکس از بین می رود و در نتیجه باعث مرگ سلول می شود. در واقع عملکرد سلول مختل می شود و نهایتا باعث آپوپتوز و مرگ سلولی می شود. نتیجه ای که می توان از این تحقیق گرفت این است که بار مثبت بر روی سلول های سالم هیچ اثری ندارد و لذا هیچ عارضه جدی نخواهد داشت. این پروژه ابتدا بر روی رده سلولی بررسی و ارزیابی شد و نتایج آن مشخص شدند. سپس روی نمونه حیوانی و بعد پایلوت انسانی روی سلول های تومورهای سالید نزدیک به سطح بدن معمولا در فاصله کمتر از 6 سانت کار شده است.
نظر